Årsta Havsbads Trädgårdssällskap – nytt för säsongen 2022

Nedan följer ett utdrag ur den artikel som tidigare publicerats i Årsta Havsbladet. Det är för att uppmärksamma beslut på årsmötet 2021 som innebär förändringar för oss medlemmar. Men också för att berätta om vilka aktiviteter vi planerar för säsongen 2022. Inget är färdigplanerat ännu och vi tar gärna emot synpunkter och förslag på aktiviteter från er medlemmar. Den kanske viktigaste beslutet som togs på årsmötet var att föreningen går ur Riksförbundet Svensk Trädgård och nu står på egna ben. Det innebär att medlemsavgiften för 2022 sänks till 100 kr per medlem. Den lägre kostnaden hoppas vi gör att på att fler kan stödja oss genom att bli medlemmar. Den av våra medlemmar som även vill kvarstå i Riksförbundet för att kunna nyttja dess medlemsförmåner och fortsättningsvis få medlemstidningen ”Hemträdgården” behöver inte göra något aktivt för kvarstå i Riksförbundet utan blir per automatik kvar som enskild medlem. Hela artikeln kan läsas via en bifogad länk.

UTDRAG UR ARTIKELN

LÄGRE MEDLEMSAVGIFT

Den 28 augusti hölls trädgårdssällskapets årsmöte i föreningsgården där Ulf Hölke valdes till ny ordförande efter Ingwar Åhman-Eklund.

Inför mötet hade årsmöteshandlingar skickats ut till medlemmarna varav ett där styrelsen överväger för och nackdelar med medlemskapet i Riksförbundet Svensk Trädgård. Vi tror att kostnaden för att vara ansluten till Riksförbundet har blivit så hög att den avhåller människor från att bli medlemmar. Att vi utträder blev även årsmötets beslut. Medlemsavgiften reduceras i och med utträdet ur Riksförbundet till 100 kr för kommande säsong. Den som fortsatt vill ha tillgång till medlemstidningen Hemträdgården och Riksförbundets övriga förmåner kan ansöka att gå med som enskild medlem.

RENOVERA DAMMEN – kan bli ett nytt projekt

I förra årets verksamhetsplan ingick att uppföra ett växthus på Årstastugans tomt vid torget. Förutsättningen var att vi fick tillräckligt många som var villiga att hjälpa till med genomförandet av projektet. Det visade sig vara väl optimistiskt, få visade något intresse varför vi inte kan gå vidare med projektet. Ett alternativ projekt som styrelsen diskuterar är se om det finns förutsättningar för att renovera och återställa den gamla dammen i badparken. Den tillhörde en gång hotellet som fanns i badparken. Vi kommer att utreda frågan under säsongen och ta beslut om hur vi kan gå vidare.

NYA PROJEKT PÅ GÅNG

Styrelsen är i full färd att planera aktiviteter för kommande säsong. Preliminära förslag som diskuteras är, ett föredrag inriktat mot vintersådd och vinterträdgård och ett om tips och tricks om vårsådd, utrustning bra att ha och vad ska man tänka på för ett bra odlingsresultat. Ett inslag ska involvera barn som får pröva på att så i pallkragar eller krukor.

VINODLING – SÅ LYCKAS DU BRA

Ett föredrag om vindruvsodling är ytterligare ett förslag på en aktivitet. Klimatförändringarna medförande varmare väder underlättar väsentligt odling av vindruvor på våra nordliga breddgrader. Årets vinskörd blev den bästa någonsin i Sverige både när det gäller kvalitet och kvantitet. Många i Årsta Havsbad har en vindruvsplanta i sin trädgård men hur sköter man den för att få bästa resultat? Och om man tänker plantera en är det bra att lära sig om vilka sorter som trivs hos oss, och om hur man planterar och beskär. Därför planerar vi att bjuda in någon föredragshållare i vår som lär oss mer om att odla vin.

FÅGELHOLKAR OCH TRÄDGÅRDSVANDRINGAR

Minst en trädgårdsvandring ska det bli och en familjeaktivitet där man får snickra fågelholkar, vuxna och barn tillsammans kombinerat med fågelskådning. Det är brist på boplatser för fåglar i den natur vi människor har skapat. Nästa år hoppas vi kunna genomföra Fjärilsvandringen med Catarina Johansson. Eventuellt kompletterar vi med en aktivitet en sen kväll då vi spanar efter nattfjärilar. Det är så mycket som är annorlunda för våra insekter när det är mörker.

SKÖRDEFEST

Hösten 2022, troligen i augusti, planerar vi att ha en riktig fin skördefest i Årsta Havsbad. Vi gör surkål och mycket annat tillsamman och pratar om den hälsosamma och stärkande maten. Ett inslag här kan vara att även byta och sälja grönsaker, frukt och rotfrukter vi odlat fram under sommaren. Det är viktigt att vi får en bild av hur mycket fint som odlas upp här i Årsta Havsbad.

Det här inlägget postades i TSK. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.