Senaste nytt från Trädgårdssällskapet

En solig söndag för en vecka sedan träffades ett stort gäng, närmare 30 personer, i Elizabets och Birgers trädgård där Lasse Samuelsson lärde oss hur man beskär äppelträd. Han gav även råd om hur man beskär andra sorters träd.

Lasse berättar om trädbeskärningens principer

Beskärning av äppelträd är nödvändigt för att få ett friskare och kraftigare träd med tjockare grenar och starkare grenfästen som tål belastningen från frukterna bättre. Lasses råd var att klippa lite då och inte för mycket på en gång för då reagerar trädet med att skjuta upp en massa vattenskott. Det var bara lite av allt som vi lärde oss. Mycket skratt, blandat med intressanta frågor och roliga tips, Det stora äppelträdet blev som nytt!

Lasse demonstrerar tekniken

Igår träffades en entusiastisk grupp i Karlslunds föreningslokal – nyfikna på hur man syrar grönsaker, och varför. Syrning även kallad fermentering är en jäsningsprocess som konserverar grönsakerna och gör att de kan förvaras flera månader om de står svalt i ett kylskåp. Vi använde bland annat kål, morötter, äpplen och lök som vi skar, strimlade eller grovrivde med rivjärn.

Principen för syrning är enkel, man strimlat/finfördelar grönsakerna tillför lite salt och eventuellt lite vatten och lägger alltihopa i en rengjord kruka av glas eller keramik som försluts. Sen får man vänta lite men efter ca fjorton dagar är det färdigt fermenterat. Därefter ska hela härligheten mogna i minst 14bdagar till en månad. Fantastiskt gott och nyttigt!

Det här inlägget postades i TSK. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *