Årsmöte

Lördagen den
28 augusti kl.14

Trädgårdssällskapets medlemmar
KALLAS
till årsmöte i föreningsgården i
Stora Badparken.

Nu behöver vi stöd från er medlemmar!

Vi har flera vakanser i styrelsen men inte lyckats få några förslag på kandidater. Bland annat behövs en ny ordförande efter avgående Ingwar Åhman-Eklund. Om ingen vill ta den rollen det blir det svårt att fortsätta driva föreningen.

Vi behöver även diskutera formerna för hur föreningen ska drivas framöver. Riksförbundet kommer att höja sin andel av medlemsavgiften vilket har fått styrelsen att fundera på om föreningen ska vara kvar i Riksförbundet? Är vi fristående minskar kostnaden för att vara medlem i föreningen vilket gör det överkomligare att bli medlem. Nackdelen är förstås då att vi inte längre får tidningen Hemträdgården och i övrigt mister möjligheten att få gratis rådgivning och de andra förmåner som Riksförbunder idag ger oss. Mer info finns i en av de årsmöteshandlingar som bifogas.

Kaffe med fikabröd kommer att finnas för den som vill ha, det bjuder vi på!


Välkomna!


Årsmöteshandlingar

Publicerat i TSK | Lämna en kommentar

Trädgårdsvandring

Onsdagen den 28 juli kl. 18-20

Vi bjuder in till en gemensam utflykt i egna bilar till Mariana Sjöbergs trädgård, Betebyvägen 25 i Österhaninge. Vi samlas vid Torget för gemensam avfärd. Kom i god tid! 

I mån av plats brukar den som inte har egen bil kunna samåka, men nu i pandemitider sker det på egen risk!

Alternativt kan man cykla. Sjöbergs trädgård ligger ca 5 km från Årsta Havsbad, gott och väl inom cykelavstånd. Åk i riktning mot Dalararövägen. När Årsta Havsbadsvägen svänger höger i skogspartiet efter fältet och golfbanorna svänger man vänster in på den smala Betebyvägen. Observera att vägen omedelbart delar sig, välj den vänstra. Betebyvägen leder ner mot lantbruket vid Stadsberga, nära Pullans hönseri.

Sjöbergs trädgård besökte vi även förra året. Om den skrev vi då att den är stor, man kan lätt vandra runt och hålla avstånd till varandra. Den är indelad i flera rum där man kan hitta det det mesta, där finns växthus, små och stora dammar, perennrabatter, olika buskar, en humleodling, fruktträd och bärbuskar.

Välkomna!


Kontaktperson:
Birger Sjögren, tel: 073 982 05 28

Publicerat i TSK | Lämna en kommentar

Fjärilsvandring

Onsdagen den 7 juli kl. 12
Samling vid torget (museistugan) varifrån vi går på en fjärilsvandring i omgivningarna under ledning av Catarina Johansson.
OBSERVERA att eftersom fjärilar skyr dåligt väder ställs vandringen in vid mulet väder eller regn.Ingen anmälan behövs, alla kan delta. Tag gärna med
en ryggsäck med kaffe eller annan dryck och tilltugg. Vi tar en paus någon gång under vandringen.

Kontaktpersoner:
Catarina Johansson, tel: 070-612 44 45

Birger Sjögren, tel: 073 982 05 28

Välkomna!

Publicerat i TSK | Lämna en kommentar

Rosensafari i Michaels trädgård

Onsdagen den 30 juni kl. 18:30
Idrottsvägen 26

Det lär ha sagts att rosor är som livet, där finns skönhet men som en törnbuske har det även sina taggar. Nu har rosorna börjat blomma och Michael bjuder in oss på rosensafari i sin trädgård. Alla är välkomna, ingen förhandsanmälan behövs.

Kaffe/Te och kakor kommer att finnas till självkostnadspris.

Välkomna!
Kontaktperson

Birger Sjögren, tel: 073-982 05 28

Publicerat i TSK | Lämna en kommentar

Växtbytardag

Detta är en extrainsatt aktivitet som tillkommit utöver det program som presenterats i föregående inlägg.

När: Söndagen den 16 maj kl. 11-13,
Var: Årsta Havsbadsvägen 85 B

Växtbytardagar har ägt rum de senaste åren på
Stefan Ärlemalms initiativ. I år när han är förhindrad att genomföra arrangemanget så har det istället blivit Årsta Havsbads Trädgårdssällskaps uppgift att genomföra arrangemanget.

Vi träffas hemma hos mig bakom boningshuset där jag
har mitt växthus. Vi byter växt för växt och har någon
fröer att byta så ta med dem också.

Ingen anmälan behövs, alla kan delta. Kaffe/Te och kakor kommer att finnas till självkostnadspris

Kontaktperson

Birger Sjögren, tel: 073-982 05 28

Välkomna!

Publicerat i TSK | Lämna en kommentar

Sommarprogrammet och om våra planer på ett växthus

Det som förmedlas här är en artikel som kommer att publiceras i vårens nummer av Årsta Havsbladet.

Kära medlemmar och trädgårdsvänner!

När det här skrivs är läget med Corona-pandemin allvarligt i Stockholmsregionen. Vi vet inte i hur länge och i vilken utsträckning restriktionerna kommer att finnas kvar, vilket gör det svårt att planera aktiviteter för sommaren. De aktiviteter som vi nu planerat är sådana som kan genomföras utomhus där risken för att smittas är som minst, som till exempel vid trädgårdsvandringar och utflykter. Vi har redan två trädgårdsvandringar inplanerade, se arrangemangen nedan. Med det finns plats för flera vandringar, sommaren är lång. Vi hoppas därför att det blir många av våra medlemmar som kan tänka sig att ha öppet i sin trädgård under maj t.o.m. september, så att vi har flera chanser att ses utomhus. Intresserade kan vända sig till kontaktpersonerna som återfinns längst ner i artikeln eller använda kontaktformuläret på vår hemsida https://www.arstahavsbad.info/tsk/.

Förutom våra aktiviteter nedan så har vi ett annat spännande projekt på gång, uppförandet av ett växthus på tomten med Museistugan vid torget. Men för det behöver vi ha er hjälp.

Våra aktiviteter sommaren 2021

 Trädgårdsrundvandring i Michael Johansson trädgård, Idrottsvägen 26 i slutet av juni. När det kan ske meddelas senare så håll utkik på anslagstavlor och vår hemsida.

Blomstervandring i slutet av juni/början av juli. Kommer inte att genomföras, dvs aktiviteten utgår!

● Fjärilsvandring med Catarina 7 juli 2021. Startpunkt för vandringen är vid Museitstugan vid torget. Tidpunkt meddelas senare. Vid regn och mulet väder ställs vandringen in eftersom inga fjärilar flyger vid dåligt väder. Om möjligt försöker vi då genomföra vandringen vid ett senare tillfälle.

● Trädgårdsvandring hos Mariana Sjöbergs trädgård Betebyvägen 25 Österhaninge torsdagen den 14/7 kl. 18-20. Vi tar oss dit i egna bilar eller så kan man cykla (ca 5 km). I juli är nog de flesta vaccinerade så att man troligen kan samåka om man är vaccinerad och inte har egen bil. Om det är möjligt avgörs av de då gällande restriktionerna.

● Utflykt i augusti till Sonja och Harald Speer, Uppmälby gård i Björnlunda, 8 mil sydväst om Stockholm. Tidpunkt meddelas senare. Vid Uppmälby gård bedriver man ett biodynamiskt jordbruk med inriktning på självhushållning. Sonja och Harald levererar biodynamiska produkter till skolor, daghem och restauranger. Även vid den här utflykten gäller att vi transporterar oss i egna bilar.

Inbjudan till samarbete om att uppföra ett växthus vid Årstastugan

Ett växthus vill vi ha!
Tanken på ett växthus som samlingspunkt för trädgårdssällskapets aktiviteter har funnits länge inom Årsta Havsbads Trädgårdsförening. Växthuset ska användas för att driva upp plantor för kursverksamhet, för utplantering och eventuell försäljning men också vara som en trevlig plats att samlas på och då inte bara för trädgårdssällskapets medlemmar. Idag finns bara museistugan på tomten. Ett växthus med verksamhet omkring ger tomten ett mervärde och lockar fler besökare även till museistugan.

Kom och var med!
Frågan om placeringen är löst, det kan ställas på Årstastugans tomt vid torget. Både ägaren HSB och samfälligheten har gett sitt medgivande. Fortfarande är dock ekonomin ett hinder. Trädgårdsföreningens nuvarande ekonomi klarar inte alla kostnader och vi behöver vara fler ”händer” för att gå i land med projektet. Därför vill vi bjuda in andra som kan vara intresserade att vara med och göra växthuset till en verklighet, att vara med från början och planera utformning och verksamheter samt att uppföra växthuset och därefter vara med att driva det. 

Kontaktpersoner
Kom och var med och förverkliga drömmen om ett växthus på Årstastugans tomt vid torget
Om du vill vara med och hjälpa till med det spännande projektet så vänder du dig till kontaktpersonerna:

Birger Sjögren, tel: 073 982 05 28, e-mail birger.sjogren@gmail.com

Ulf Hölke, tel: 076 164 65 40, e-mail ulfholke@gmail.com

B

Publicerat i TSK | Lämna en kommentar