Checklistor för mjölksyrning

Här kommer en checklistor för lördagens kurs i mjölksyrning. Lokal Föreningsgården i Karlslund klockan 14:00 Välkommen!

Checklista för vad du behöver för mjölksyrning

Redskap
Det är få redskap som behövs, men ta med:

  • En bunke och slev för att blanda rivna grönsaker med kryddor och saltat vatten
  • Rivjärn eller mandolin som klarar att finriva grönsaker
  • En kniv och en skärbräda
  • Någon eller några mindre plastpåsar (vattenfylls och placeras överst i glasburken för att minska mängden luft i toppen av burken. Mjölksyrning är en anaerob process (syrefri) och då vill man ha så lite syrehaltig luft som möjligt i burken
  • Burkar att syra i försedda med spännlock. Skruvlock är alltför täta och kan orsaka att burken sprängs av den gas som bildas vid jäsningen
  • Kökshandskar eller tunna vinylhandskar (hygien är viktigt)

Grönsaker, salt och kryddor

  • Jodfritt salt (jod hämmar mjölksyrningen)
  • Kryddor för smaksättning (senapsfrön, kummin eller andra, allt efter egen smak)
  • Grönsaker (De flesta grönsaker går att fermentera, men de vanligaste är vitkål, morötter, rödbetor, gurka och oliver)

Checklista för nybörjare– så mjölksyrar du maten

Trenden att mjölksyra grönsaker är tillbaka – av en anledning. Syrad mat är både god och hälsosam. Här är några bra saker att tänka på innan du sätter igång.

1. Hygien är A och O
Skölj grönsakerna mycket noga och ta bort de yttre lagren på kålhuvudet. Diska redskap och knivar noga och tvätta händerna med tvål och varmt vatten. Alla burkar ska vara rengjorda, kokta eller upphettade i ugn på 125 grader. Koka vattnet ordentligt och låt svalna till rumstemperatur.

2. Ha koll på salthalten
För att få rätt miljö för de goda mjölksyrebakterierna (och ogästvänlig för de sjukdomsframkallande) ska det vara lagom med salt. Varken för mycket eller för lite. 2-3 procent salthalt – vilket motsvarar 1 matsked salt till en liter vatten. OBS: det ska vara jodfritt salt (och inte mineralsalt) annars förstörs syrningen.

3. Vassle får fart på syran
Det kan vara smart att göra egen vassle som får fart på syrningen. Ta fil eller yoghurt med extra laktobaciller, (gärna nära tillverkningsdatumet för då är bacillerna ”pigga”) -och låt rinna genom ett kaffefilter. Använd den klara vätskan som runnit ned, häll i saltlagen.

4. Täck grönsakerna helt
Se till att saltlagen når in i hela ”grönsaksröran” och att saltlagen täcker helt. Tryck ned dem under ytan genom att sätta ett lock eller en liten plastpåse fylld med vatten i glasburken. Lämna ett utrymmet högst upp för grönsakerna att jäsa på.

5. Använd näsan
Doften ska var syrlig och angenäm. Luktar det illa eller ser slemmigt eller till och mögligt ut, släng bort. Gör en ny sats i stället.

6. Välj burkar med spännlock
Det finns bra sådana burkar som är billiga, på bland annat Ikea. Det måste vara spännlock för annars kan inte koldioxiden som bildas pysa ut och då kan burken sprängas.

Därför är syrad mat bra för hälsan
Den sänker glykemiskt index, GI, vilket är bra för blodsockret. Mjölksyrabakterier påverkar tarmfloran vilket påverkar hela kroppen och skyddar mot olika tarmåkommor. Även risken för allergier hos barn tros minska om de regelbundet äter syrade grönsaker.

Annika Boltegård
annika.boltegard@tidningenland.se

Det här inlägget postades i TSK. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *